İzge Günal1, Dinç Özaksoy2, Candan Arman3, Esat Kiter4, Hasan Tatari1, Vasfi Karatosun1

1Departments of Orthopedics and Traumatology,Medicine Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir
2Departments of Diagnostic Radiology, Medicine Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir
3Departments of Anatomy, Medicine Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir
4Department of Orthopedics and Traumatology, Medicine Faculty of Pamukkale University, Denizli

Keywords: Klavikula/yaralanma/cerrahi; osteotomi/ yan etki; periosteum/cerrahi; omuz kırığı/cerrahi.

Abstract

Amaç: Literatürde, klavikula orta kısım rezeksiyonu konusunda çelişkili bilgiler bulunmakta ve bu işlem sonrasında kas devamlılığının araştırılmadığı görülmektedir. Bu kadavra çalışmasında, klavikula orta kısım rezeksiyonu sonrasında kas devamlılığının etkileri araştırıldı. Gereç ve yöntem: Bu deneysel çalışmada yedi taze kadavra omzu kullanıldı. Klavikula orta hattından 1.5 cm rezeksiyon yapıldıktan sonra, trapezius, sternokleidomastoid, deltoid, pektoralis majör ve subklavius kasları beş değişik kombinasyonda (tümü-hiçbiri, subklavius dahil-değil) klavikuladan kesilerek ayrıldı. Omza abdüksiyon, fleksiyon ve ekstansiyon verilerek, fragmanların hareketini ölçmek için işaretli radyografiler çekildi. Her bir durum için ölçümler üç kez tekrarlandı.
Bulgular: Tüm kas bağlantılarının korunması durumunda, osteotomi alanında anormal herhangi bir koronal hareket gözlenmedi. Benzer şekilde, subklavius kası klavikulaya tutulu durumdayken, diğer dört kasın ayrılması da, koronal planda önemli bir harekete neden olmadı. Subklavius kasının tek başına veya diğer kaslarla birlikte ayrılması ise fragmanlar arasında anormal hareket oluşumuyla sonuçlandı.
Sonuç: Fragmanların birbirinden bağımsız hareketini engelleyen tek kasın subklavius olduğu görüldü. Bu nedenle, klavikula orta kısım rezeksiyonu yapılırken, subklavius kasının devamlılığını korumaya özel bir dikkat gösterilmelidir.