Tamás Bodzay1, Gergely Sztrinkai1, Sándor Pajor1, Tamás Gál2, Zoltán Jónás3, Péter Erdös4, Károly Váradi4

1Trauma Centre, Péterfy Hospital, Budapest, Hungary
2Department Trauma, Semmelweis University, Budapest, Hungary
3Department of Orthopaedic Surgery, University of Debrecen, Medical and Health Centre, Debrecen, Hungary
4Faculty of Mechanical Engineering, Institute of Machine Design, University of Technology and Economics, Budapest, Hungary

Keywords: Sonlu eleman analizi; pelvis halkası; pubis kırığı; pubis plağı; retrograde pubis vidası.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada pubis rami kırıklarının cerrahi tedavisinin arka pelvisin stabilitesini artırıp artırmadığı araştırıldı. Gereç ve yöntemler: Düzeltilmiş geometrik ve materyal özellikleri ile sonsuz eleman pelvis modeli incelendi. Ayakta iken tip I Denis sakrum kırığı ve tek taraflı pubis kırığı taklit edilerek, gerilim ve yer değiştirme açısından farklar ölçüldü. Arka yaralanma direkt plak sentezi veya transsakral plak sentezi ile tedavi edilirken, pubis kırığına tespit yapılmadı veya retrograd pubis vidası veya plak sentezi ile tespit yapıldı.
Bulgular: Cerrahi tespit yapılan pubis rami kırıkları, yalnızca pubis kırığı bölgesinde değil, aynı zamanda tespit yapılan sakrum kırığı bölgesinde de kırık boşluğundaki hareketi azalttı. Plak sentezi ile retrograd vidaya kıyasla ön kırıkta daha fazla stabilizasyon sağlandı. İmplantlardaki gerilim, izin verilen değerlerin altındaydı.
Sonuç: Pubis kırığının cerrahi tespiti, ameliyat edilen arka pelvisin stabilitesini artırır.