İsmail Burak Atalay, Selçuk Yılmaz, Mehmet Akif Şimşek, Mehmet Fatih Ekşioğlu, Bedii Şafak Güngör

Department of Orthopedics and Traumatology, Oncology Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Keywords: Kondroid lezyon; kondrosarkom; el falanksları.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada nadir görülen el falankslarının kondrosarkomlarının tanı ve tedavi yaklaşımları değerlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Aralık 2012-Eylül 2016 tarihleri arasında el falankslarında yerleşimli kondroid lezyonu olan ve cerrahi tedavi uygulanan 52 hasta (27 erkek, 25 kadın; ort. yaş 41.2 yıl; dağılım 12-70 yıl) retrospektif olarak gözden geçirildi. Çalışmaya 62 falangeal kondroid lezyonu alındı. Hastaların ortalama takip süresi 60.6 aydı (dağılım 13-165 ay). Tanı için insizyonel biyopsi uygulandı. İki taraflı ve multipl tutulumlu bir hastaya tru-cut biyopsi yapıldı. Beş hastada falangeal kondrosarkom tanısı konuldu (%9.6).
Bulgular: Kondroid lezyonların 37’si proksimal falanks (%59.6), 16’sı midfalanks (%25.8) ve dokuzu distal falanks (%14.6) yerleşimliydi. Beş hastanın 15 falanksında kondrosarkom saptandı. Ollier hastalığı olan iki hastanın birinin dokuz falanksında (dört proksimal, iki mid, üç distal falanks), diğerinin üç falanksında (bir proksimal, iki mid falanks) yerleşim saptandı. Tanı sırasında hastaların hiçbirinde uzak metastaz yoktu. İki hastaya genel anestezi altında ray ampütasyon ve bir hastaya amputasyon uygulandı. Bir hasta ameliyat için onay vermedi. Ollier hastalığı olan diğer hasta sadece tek parmak ray amputasyonunu kabul etti. Lokal nüks görülmedi.
Sonuç: Kondrosarkomların el yerleşimi nadir olup konu hakkında literatürde az bilgi vardır. Metastaz potansiyelleri düşük olmakla beraber yetersiz cerrahi sonrası lokal nüks oranları yüksektir. Geçerli tedavi yöntemi amputasyon ya da ray amputasyondur.