Bayram ÜNVER1, Vasfi KARATOSUN2, İzge GÜNAL2

1Dokuz Eylül Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

Keywords: Plaklı Kalça Protezi, Rehabilitasyon.

Abstract

Giriş: Femoral komponent yerleşiminde değişik bir yaklaşım olan plaklı kalça protezi-Thrust Plate Prosthesis (TPP) uygulanan hastalarda uyguladığımız rehabilitasyon programının etkinliğini belirlemektir. Hastalar ve
Yöntem: Farklı patolojiler nedeni ile TPP uygulanan 30 hastanın ortalama yaşı 54 (26-79) olup ortalama izlem süresi 17 (6-36) aydır. Hastaların rehabilitasyon programı operasyon öncesi başladı ve operasyon sonrası düzenli ve ilerleyici şekilde sürdürüldü. Hastalar hastanede kaldıkları süre boyunca Modifiye De Kalp Medical Center Operasyon Sonrası İzlem Formu ile ayrıca operasyon öncesi ve operasyon sonrası izlemlerinde Harris Fonksiyonel Kalça Değerlendirme Skorlaması ile değerlendirildiler.
Bulgular: 10 erkek, 20 kadın toplam 30 hastanın 36 kalçasına TPP uygulaması yapılmıştır. Hastaların operasyondan sonra ortalama 2.12 günde kısmi ağırlık vererek ambule edildikleri, 3.85 günde transfer aktivitelerini minimal yardımla yapabildikleri, 6.12 günde merdiven eğitimi verildiği, taburcu olma esnasında ise görsel analog skalasına göre istirahat ağrısı 0.48, aktivite ağrısı 1.64, kalça fleksiyonu 58.20°, kalça abduksiyonu 40.78° ve yürüme mesafesi 95.19 metre şeklinde idi. Operasyon öncesi ortalama Harris skoru 47.25 iken son kontrollerinde 96.91 olduğu saptanmıştır.
Tartışma: Femoral kemik stokunun korunduğu TPP uygulamaları erken ağırlık taşıtılmasına olanak sağlaması ve daha az invaziv olması nedeni ile hızlı rehabilitasyona izin vererek hastaların erken dönemde fonksiyonel bağımsızlık düzeylerine ulaşmalarına ve yaşam kalitelerinde artışa neden olduğu gözlenmiştir.