Hüseyin S YERCAN1, Güvenir OKCU1, Semih AYDOĞDU2, Uğur ÖZİÇ1

1Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Manisa
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İzmir

Keywords: Ayak Bileği İnstabilitesi, Anterolateral Ayak Bileği Sıkışması, Ayak Bileği Burkulması.

Abstract

Amaç: İnversiyon tipi ayak bileği burkulması sonrasında gelişen, mekanik instabilitenin eşlik ettiği veya etmediği, anterolateral yumuşak doku sıkışması (ALYDS) nın artroskopik yöntemle tedavi sonuçlarınının belirlenmesi. Hastalar ve
Yöntem: Ayak bileğinde ALYDS tanısı alan sekizi erkek, onbiri kadın toplam 19 hastanın 19 ayak bileği çalışma grubunu oluşturdu. Tüm hastalarda bir veya birkaç kez geçirilmiş inversiyon tipi burkulma öyküsü ve ayak bileği anterolateral kısmında kronik ağrı şikayeti vardı. Yapılan fizik bakıda eklemde mekanik instabilite saptanan 9 hasta 1. grubu, ayak bileği stabil olarak bulunan 10 hasta 2. grubu oluşturdu. Her iki gruptaki olgulara da ALYDS’nın artroskopik debridmanı ve sıkışmaya neden oluyorsa anteroinferior tibiofibular ligamanın distal fasikülünün rezeksiyonu uygulandı. Grup 1’de ek olarak, 6 hastaya anatomik anterior talofibular bağ onarımı, 3 hastaya ise Chrisman-Snook yöntemiyle bağ rekonstrüksiyonu gerçekleştirildi. Hastalar Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği (AOFAS) skoru ve eski aktivite düzeyine geri dönüş süresi ile değerlendirildi.
Bulgular: Olguların ortalama yaşı 28 yıl (16-50 yıl) olup, operasyon sonrası ortalama 50 ay (10- 96 ay) süre ile izlenmiştir. Artroskopik debridman ve bağ onarımı uygulanan grup 1’deki olguların operasyon öncesi ortalama skoru 67 puandan (65- 73), son kontrolde 88’e (76-95) yükseldi. 7 hastada mükemmel-iyi sonuç, 2 hastada orta sonuç elde edildi. Grup 1’de 6 hasta ortalama 15 hafta sonra eski aktivite düzeyini yakalayabildi. Grup 2’deki hastaların operasyon öncesi skoru 63 puandan (39-73), son kontrolde 93’e (87-100) yükseldi. Bu gruptaki 10 hastanın tümünde de mükemmel-iyi sonuçlar elde edildi. Bu hastalardan 8’i ortalama 7 hafta sonra eski aktivite düzeyini yakaladı. İki grup arasında AOFAS skoru karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Eski aktivite düzeyine geri dönüş süreleri karşılaştırıldığında ise grup 2’de bu süre belirgin olarak daha kısa bulundu (p<0.05).
Tartışma: Ayak bileği anterolateral yumuşak doku sıkışması, ek stabilite kazandırıcı yöntemlerin uygulanması koşulu ile eklemde mekanik instabilite varlığında bile artroskopik olarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak, ayak bileği instabilitesinin eşlik ettiği hastalarda eski aktivite düzeyine ulaşma belirgin olarak daha geç sürede olmaktadır.