Tokat ili ve çevresinde yaşayan kişilerde alt ekstremite aksiyel dizilimine ait veriler
Mehmet Erdem, Cengiz Şen, Taner Güneş, Bora Bostan
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Tokat
Keywords: Biyomekanik; diz eklemi/anatomi ve histoloji; bacak/anatomi ve histoloji/radyografi; referans değeri.
Abstract
Amaç: Tokat ili ve çevresinde yaşayan kişilerde alt ekstremitenin frontal plandaki normal dizilim ve yönelimi incelendi. Olgular ve yöntemler: Çalışmaya gönüllü olarak katılan sağlıklı 26 erkek ve 25 kadının ayakta yük vererek ortoröntgenogramları çekildi ve alt ekstremitenin aksiyel dizilimi değerlendirildi. Erkeklerin ortalama yaşı 34 (dağılım 19-59), kadınlarınki ise 41 (dağılım 19-63) idi. Ölçüm sonuçları benzer çalışmalarla kıyaslandı.
Bulgular: Ölçümler, femur ve tibia mekanik eksenleri arasındaki açının ortalama 1.2° varusta olduğunu ve alt ekstremite mekanik ekseninin diz merkezinin ortalama 4.8 mm iç tarafından geçtiğini gösterdi. Proksimalde femur boyun açısı ortalama 127.6° ölçülürken, femur mekanik ekseni ile anatomik ekseni arasındaki açının ortalama 7.4° valgusta olduğu; femur anatomik ekseninin distalde interkondiler çentiğin orta noktasından geçmeyip, ortalama 9 mm iç tarafında sonlandığı görüldü. Distal femurun mekanik eksenle oluşturduğu yönelim açısı ortalama 88.2° ve yaklaşık 2° valgusta, proksimal tibia yönelim açısı ortalama 87.8° ve yaklaşık 2° varusta idi. Distal tibia yönelim açısı ortalama 88.2° ve yaklaşık 2° valgusta ölçüldü.
Sonuç: Bulgularımız, literatürdeki benzer çalışmaların bulguları ile uyumludur. Bu bulgular ülkemizin belirli bir yöresindeki insanlara ait olduğundan, Türk toplumunun ortalama dizilim ve yönelim değerlerinin daha sağlıklı belirlenebilmesi için çokmerkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.