Yunus Doğramacı, Aydıner Kalacı, Teoman Toni Sevinç, Ganim Süner, Anıl Emir, Ahmet Nedim Yanat

Keywords: Fleksör tendon onarımı; yan kilit düğümü; biyomekanik değerlendirme.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, fleksör tendon onarımlarından sonra erken rehabilitasyonda dikiş kopması komplikasyonunun önlenmesi için geliştirilen yandan kilitli modifiye Kessler fleksör tendon onarımı yöntemi ile iki ve dört köşeden kilitli yöntemin mekanik özellikleri karşılaştırıldı.Gereç ve yöntemler: Sağlıklı yetişkin koyunlardan elde edilen 20 adet taze ön ayak fleksör digitorium profundus tendonu iki gruba ayrılarak yandan kilitli modifiye Kessler yöntemiyle onarıldı. Birinci grupta (A grubu) dört köşeden yan kilitleme yöntemi uygulandı. İkinci grupta (B grubu) ise, dört köşeden sadece karşılıklı iki çapraz köşeye yan kilit düğümü uygulanırken, diğer iki çapraz köşeye kilitsiz düğüm uygulandı. Onarımın mekanik özellikleri, mekanik test cihazı ile tendon kopana kadar, sürekli tek yönlü yük uygulanarak ölçüldü. Tendon uçları arasında 2.0 mm ayrışma gücü (N), kopma gücü (N) ve kopma şekli değerlendirildi.
Bulgular: 2.0 mm ayrışma gücü karşılaştırıldığında; ortalama değer A grubunda 19.2±1.4, B grubunda 19.3±1.9 olarak bulundu. Ortalama kopma gücü ise A grubunda 33.1±2.6, B grubunda 29.8±3.2 bulundu. Tendon uçları arasında 2.0 mm ayrışma gücü değerlendirildiğinde; iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Kopma gücü karşılaştırıldığında ise iki grup arasında anlamlı fark bulundu (p=0.019). Her iki grupta da hiçbir örnekte dikiş kaymasına bağlı yetmezliğe rastlanmadı. Her iki grupta da kopma yeri iki ucun arasında kalan düğümün altından gerçekleşti.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, çapraz köşelere uygulanan iki adet yan kilit düğümü tekniğinin, onarım bölgesindeki ayrışmayı ve dikiş kaymasına bağlı yetmezliği önlediğini göstermiştir.